Zeleni čaj

zeleni čaj
Sve što treba da znate o zelenom čaju. Šta kažu legende i kako je zeleni čaj stigao u Evropu? Koja su dejstva i kako se pravilno priprema zeleni čaj

 

LEGENDE

 

Prva legenda kaže da je princ Dharma u potrazi za istinom pri poseti Budi zaspao pri ritualu. Besan na sebe odsekao je sebi očne kapke i bacio ih na zemlju da bi na tom oni pustili korenje iz kojih je nikla biljka zelenih listića. Dharma ih je probao i shvatio da su njegov umor i pospanost nestali.

 

Druga legenda kaže da je Shien Ne Shei našao biljku probao listove i rešio da ih prokuva. Ukus mu se svideo i smatrao je da biljka ima lekovita svojstva.

 

Treća legenda tvrdi da kineski car Shen Nung na jednom od svojih putovanja prokuvao vodu za piće na granama divljeg čaja pri čemu mu je nekoliko listića upalo u posudu. Otkrio je da je rezultat ove slučajnosti jedno osvežavajuće piće.

 

ZELENI ČAJ U EVROPI

 

Prvi zapis o ovom čaju u Evropi vezan je za Marka Pola 1285. Godine i u Evropu se uvozio preko Portugala u malim, privatnim, količinama. 1610. Godine jedan holandski brod uvezao je prvu veliku pošiljku ovog napitka i od tog trenutka on postaje popularan.

 

DEJSTVO ZELENOG ČAJA

 

Povoljno dejstvo čaja danas je veoma poznato i utoliko jače ukoliko čaj ima više kofeina. Čaj svojim kofeinom (ranije se kofein nazivao teinom, a kasnije se ispostavilo da je reč o jednom istom alkaloidu u kafi i čaju) draži koru velikog mozga, zbog čega osoba lakše shvata i brže povezuje misli. Time se objašnjava i povećanje moći učenja, pamćenja i razumevanja i, uopšte, intelektualni rad je lakši i uspešniji. Čaj suzbija i smanjuje zamor i sanjivost, osobito ako je zamor nastao od intenzivnog umnog naprezanja. Čaj pomaže, bodri i krepi, javlja se bolji rad mišića i refleksi su brži i potpuniji. Čaj kofeinom poboljšava disanje, jer draži respiratorni centar, povećava ventilaciju pluća, pa se lakše diše i prijatnije oseća. Nadražuje i centar za krvotok, usled čega je srčani rad pravilniji, jači i bolji. Srčani mišić se bolje ishranjuje i tako jača, usled čega se i rad srca poboljšava. Zbog ogromne količine tanina (najbolje sorte čaja imaju više od 30%) i drugih, srodnih polifenolskih jedinjenja čaj deluje i kao tipična taninska lekovita biljka protiv proliva, upale sluznice i kože, opekotina, za jačanje organizma itd. Čaj je važan protivotrov u slučaju trovanja alkaloidima i teškim metalima (tanin ih vezuje u nerastvorljiva jedinjenja koja se neškodljivo odstranjuju prirodnim putem iz organizma). Čaj je dobar tonik, stomahik, stimulator i slab diuretik.

 

PRAVILNO SPREMANJE ZELENOG ČAJA

 

Dok se čaj priprema voda ne bi trebala biti ni prevruća ni prehladna. Ukoliko je voda hladna, čaj neće imati nikakav efekat a ako je voda prevruća veoma verovatno će uništiti sve korisno u čaju. Vodu bi trebalo skinuti sa vatre u momentu kada se pojave mehurići koje Kinezi zovu “riblje oči”. Tada se vodom preliva čaj.

 

Čaj u vodi ne bi trebalo držati više od 2 do 4 minuta. Ukoliko se drži duže prevladaće prejak i gorak ukus. Dok je čaj u vodi ne sme se mešati i mućkati jer će se zamutiti a to dodatno utiče na ukus.

 

U šolji bi trebalo da vidite sitne trunke čaja koje sa kasnije talože na dnu. Ne brinite, to je normalno. I to treba popiti. 

Mnogi ovaj čaj zaslade šećerom ali ako je baš neophodno bolje da to učinite sa medom. Slobodno možete dodati i limun.

Uživajte!

 

 

Tekst pisao Franja Bezdan

magazin logo