Voda i hidratacija organizma

voda i hidratacija organizma
Hidratacija organizma je veoma važna. Ako ne verujete industrijskoj proizvodnji, nudimo vam dva recepta za napitke sa elektrolitima iz kućne radinosti

 

Bilo da pričate sa doktorima nauka, lekarima, nutricionistima, trenerima ili instruktorima svi će se složiti da je voda izvor života i toplo vam savetovati da u toku dana, pogotovo u toku težih fizičkih aktivnosti, telo snabdevate potrebnim količinama tečnosti. Verujem da vam se dešavalo da posle napornog treninga, sutradan kada se oprema osuši na njoj ostane beličast trag soli. Razlog ovome je što organizam kroz znoj pored vode izlučuje minerale koji su potrebni za funkcionisanje našeg oganizma. Isti stručnjaci sa početka priče savetovaće vam da se u tom slučaju „hidrirate“ napicima koji sadrže elektrolite i tako sprečite dehidrataciju organizma. Ovih pića danas u ponudi je mnogo, od onih koje možete kupiti u bilo kom supremarketu u formi spremnoj za konzumaciiju do onih koje možete pazariti samo u specijalizovanim fitnes prodavnicama u gotovoj formi kao i u formi praška u kesicama koje treba pomešati sa vodom.

 

Ako želite da vam telo funkcioniše normalno, a za gotove proizvode ne želite da odvajate previše novca ili ste jednostavno kao ja neverni Toma po pitanju industrijske proizvodnje i zdravlja evo dva kratka recepta za napitake sa elektrolitima iz kućne radinosti:

 

  1. Potrebno vam je 950 ml vode, 2 kašike sirovog meda, 1/3 šolje čistog soka od limuna, 1/2  kašičice morske soli (ili 1/4 kašikice ukoliko je so koju posjedujete sitnije mljevena)

Sve sastojke stavite u teglu ili sličnu staklenku i dobro promiješajte i protresite dok se med i so ne rastope. Preko staklenke stavite komadić masnog papira za pečenje, pa onda preko tog poklopac.

 

  1. Kao i u prvom receptu pomešajte i promućkajte sledeće sastojke: 1 litar vode,1/2 litre vode od đumbira, sveži sok isceđen iz tri manja limuna,1/2 kašičice morske soli (možete dodati i malo više ako želite) i malo meda da zasladite napitak. Da biste napravili vodu od đumbira (začin koji se inače preporučuje za jačanje imuniteta potrebno vam je: 1 koren đumbira srednje veličine, 1 litar vode i malo meda. Đumbir iseckajte na komadiće, dodajte vodu i stavite da prokuva. Kada voda proključa kuvajte đumbir na laganoj vatri 15-minuta. Procedite, dodajte med i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi

 

 

Tekst pisao Igor Gilanji

magazin logo