Vino i sport

vino i sport
Piti ili ne piti? Pitanje je sad. Na ovo, kao i na pitanje da li vežbati redovno ili varati na treningu, odgovaramo u ovom članku. Uzdravlje i živeli!

 

Stav skoro svih trenera je da konzumiranje alkohola i naporni treninzi ne idu jedno sa drugim. Čak i najbezazleniji odlazak na pivo, upozoravaju stručnjaci, po završenom treningu može potpuno poništiti rezultat treninga.

Da ovaj stav ne treba uzimati zdravo za gotovo dokazali su naučnici Kanadskog instituta za zdravlje iz Alberte. Naime oni su izučavali uticaj supstance reservatol, koja se nalazi u crnom vinu, na miševe kojima je simulirano bestežinsko stanje odnosno stanje sa limitiranom mogućnošću kretanja. Zaključak studije objavljen u Journal of Psyhology je da su miševi koji su primali reservatol bili boljeg opšteg zdravlja, bez opadanja snage u mišićima, nisu patili od manjka minerala u kostima i nisu bili otporni na insulin. Iz ovoga se nametnuo zaključak da konzumacija reservatola tj. crnog vina daje isti efekat kao fitnes trening

Ovo bi naravno svim ljubiteljima vina bio dobar izgovor da se ne bave vežbanjem. Stručnjaci ipak skreću pažnju na važnost fizičkog vežbanja na očuvanje zdravlja, a reservatol ostavljaju kao pomoćnu substancu u procesu treninga i traže način kako bi istu mogli da upotrebe na osobe koje su članovi posade svemirskih brodova.

Sa druge strane dobro je znati da, ako ste skloni da u dobrom društvu popijete poneku čašu, izborom da to bude crno vino ipak možete izvući korist.

 

 

 

Tekst pisao Igor Gilanji

magazin logo