Upale u trenažnom procesu

kurkuma i upale u trenažnom procesu
Upale mišića i kako umanjiti fizičke i neprijatne simptome? Nudimo vam kratak recept kako uz kurkumu napraviti napitak koji će vas rešiti problema

 

Svi oni koji su odlučili da krenu sa vežbanjem, kao i oni koji nastavljaju trenažni proces posle duže ili kraće pauze neminovno se suočavaju sa stanjem organizma koji popularno nazivamo „Upala mišića“. Proces se u našem telu razvija 24 do 48 sati od treninga, propraćen jakim bolovima, da bi posle toga krenuo da slabi. Kako bi umanjili fizičke simtome ove krajnje neprijatne i neizbežne pojave lekari preporučuju korišćenje nekih od lekova na bazi acetisalne kiseline ili ibuprofena.

 

Kao i do sada, svima onima koji izbegavaju lekove proizvede u farmaceutskoj industriji ponudićemo prirodnu alternativu.

 

Začin kurkuma žućkaste je boje i dobija se iz istoimene biljke koja pripada porodici đumbira. Dolazi iz jugoistočne Azije i obavezan je sastojak Karija kome daje jarko žutu boju. Medicinska svojstva kurkume dolaze od sastojka kurkumin. Još od vremena Ajurvede (oko 1900 godina p .n.e) poznata su terapijska dejstva ovog začina, a njegov hemijski sastav određen je 1910. godine te su tokom XX veka vršena naučna istraživanja njegove blagotvornosti. Utvrđeno je da kurkumin deluje blagotvorno na preko 15 bolesti od kojih je, važna za pojavu „upale mišića“, analgetsko i anti-upalno dejstvo, blagotvorno delovanje na grčenje mišića i mišićnu slabost.

 

Kurkuma se može koristiti na mnogo različitih načina, a od nas ćete dobiti recept za napitak koji je i svojevrsna poslastica i koji se pravi veoma lako:

 

U zavrelo mleko dodajte kašičicu kurkume i kuvajte minut-dva. Dobićete kremast napitak lepog ukusa. Hedonistima preporučujemo da dodaju i vanilu koja će napitku dati posebnu aromu.

 

Ako ste od onih koji se boje nuspojava farmaceutskih analgetika ostaje vam da se u prvom supermarketu ili zdravoj hrani snabdete ovim začinom i da posle treninga uživate u napitku.

 

Prijatno!

 

 

Tekst priredio Igor Gilanji

magazin logo