Quinoa

quinoa recpet
Povećanje mišićne mase i unosa proteina. Preporučujemo recept uz upotrebu biljke iz reda žitarica "Zlato Inka". Probajte Proteinske pločice

 

Krajem prošle godine u svlačionici posle treninga razvio se zanimljiv razgovor o povećanju mišićne mase i unosu proteina. Moram priznati bio sam zadivljen znanjem mladih ljudi na ovu temu, od podataka koje namirnice životinjskog porekla sadrže najveći postotak proteina do toga koliko ljudsko telo u proseku može da preradi proteinskih namirnica u toku dana.

 

Pre nekoliko nedelja čitajući tekstove o zdravoj hrani naleteo sam na tekst o zanimljivoj namirnici koja spada u red žitarica i koja se od strane sportskih lekara preporučuje kao dobar izvor proteina. Tekstom u magazinu želeo bih da dam epilog tom zanimljivom i krajnje inspirišućem razgovoru.

 

Quinoa, iako svrstavana u red žitarica, najsrodnija je izgledom spanaću. Poreklom je sa Anda gde je poznata pod nazivom „Zlato Inka“ jer je bila njihova osnovna namirnica. Za jelo se koriste semenke, najčešće žute boje i listovi ukusa sličnog blitvi. U prodaji najčešće dolaze u pakovanjima od 500g semenki, ređe brašna ili presovanih semenki, dok listove nažalost nećete naići.

 

Na 100g ove namirnice 14,1g čine proteini u kojima su zastupljene sve esencijalne aminokiseline što je čini idealnom za sportsku ishranu. Bogata je vitaminom A, B1, B2, B6, D i E kao i mineralima gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, mangana i selena. Mnogi portali i magazini preporučuju je kao preventino i terapeutsko sredstvo u ishrani.

 

Svima vama koji biste da povećate mišićnu masu prirodnim putem, kao i onima koji jednostavno uživate u poslasticama preporučujemo sledeći recept:

 

Proteinske pločice

 

Potrebno je:

  • 1/3 šolje quinoe

  • 2/3 šolje vode

  • 16 urmi bez koštica

  • ½ šolje blanširanih badema

  • 1/3 šolje kikiriki maslaca

  • ¼ šolje tamne čokolade

  • 1 kašika meda

 

Quinou isperite i skuvajte, a zatim ostavite u frižider najmanje 2 sata. U multipraktik stavite rashlađenu quinou, vodu, urme, bademe, kikiriki maslac i dobro izmešajte. Od dobijene smese napravite 8 pločica.

 

U manjem loncu sa debelim dnom otopite čokoladu kojoj ste dodali med. Razmažite smesu po pločicama.

 

Gotove pločice držite u frižideru dok se čokolada ne stegne.

 

Prijatno...

 

 

Tekst pisao Igor Gilanji

magazin logo