Prolećni detox

prolećni detox
Proleće je sigurno najlepše doba godine. Sve se budi u prirodi, a budi se i želja da ostvarimo ono što smo sebi zacrtali. Napitak za detoksikaciju organizma.

 

Ništa na svetu nije slučajno. Slučajnosti su retke. Retko može da vam se desi da vas neko slučajno nazove. Ili da nekog slučajno vidite. Ili na primer da slučajno boravite u prirodi pre nego ostanete u stanu. Kažu da se osoba koja ćeš biti za 5 godina gradi, na knjigama koje čitaš i ljudima kojima si okružen danas.

 

Pozitivni ljudi sjaje, odišu svežinom i često učestvuju u humanitarnim akcijama. Protekli vikend je meni napunio baterije za novu radnu nedelju. U Kameničkom parku se održala trka za Dečji osmeh koja se sada već tradicionalno održava jer postoji više godina u kontinuitetu. Svi prihodi su išli za Sigurnu žensku kuću i Dečje selo. Bilo je dece, nasmejanih lica, bilo je onih koji su ostvarili lepe rezultate, a svi smo se najviše radovali sunčanom vremenu i dolasku proleća. Proleće je za mene najlepše godišnje doba. Priroda se budi i mi želimo da iskoristimo svaki sekund lepog vremena, a ujedno želimo da ostvarimo sve ono što smo od Nove godine sebi dali kao zadatak.

 

U skladu sa prirodom i buđenjem ja sam htela ovog puta da vam preporučim jedan napitak za detox posle zime. Složićete se sa mnom, koliko god se trudili da vodimo računa o ishrani, da se krećemo, proleće je idealno vreme za lakšu ishranu i za sveže voće i povrće. Uvek pratite sebe i svoj organizam. Kako reagujete na određenu hranu pa i na ljude jer sve to u kompletu utiče na vas i vaše raspoloženje odnosno zdravlje.

 

Moj savršeni napitak za jutro, za dan, za vikend... Za budne oči:

 

  • 3 šargarepe
  • komad đumbira
  • 3 jabuke
  • 2 pomorandže

 

Sve ovo u sokovnik pa u stomak. Dobije se otprilike 4dl svežeg soka.

 

Šargarepa je na prvom mestu bogata beta karotenom veoma moćnim antioksidantom koji, pored mnogih dobrobiti koje ima, se u organizmu pretvara u vitamin A. Pročišćava krv, dobra je za regulaciju šećera u krvi, a preporučuje se veoma zbog njenog uticaja na zdravlje očiju, kose i noktiju što potpomaže detoksikaciju organizma i obnavljanje ćelija.

 

Đumbir poseduje sposobnost čišćenja organizma od skoro svih vrsta toksina, koji se unose putem hrane, alkohola, hemikalija... Takođe ima izuzetan efekat u poboljšanju imuniteta celog organizma i odlično deluje kod prelaznog perioda i alergija.

 

Naravno, uvek možete dodati neko zeleno povrće da obogatite vaš napitak. Pravljenje sokova od povrća i voća (bez šećera) povećavate unos vitamina i hranljivih sastojaka, koje količinski retko možete uneti ukoliko jedete voće i povrće jer realno te količine teško možete pojesti.

 

Iskoristite sveže voće i povrće, kupujte na pijacama gde je sve provereno.

 

Neka ovo proleće procveta sa vama jer sreća dolazi iznutra i nalazi se u sadašnjem trenutku.

 

 

Tekst pisala Maja Čajva Vila Živkov

magazin logo