Priča o dugi

prica o dugi

Sigurno se neko od vas pitao, za vreme retkih kišnih dana u toku godine koje okupaju sunčevi zraci, kako nastaje duga.

Odakle ona dolazi, gde joj je početak, a gde kraj? Zašto su dve suprotnosti kao što su kiša i sunce potrebne da se na nebu pojavi most sačinjen od prelepo jarkih boja?

Odgovor je prost. Davnih dana na ivicama stare planine Gondur koja razdvaja carstvo vilenjaka i kraljevstvo patuljaka vredni patuljci pronašli su bogatu zlatnu žilu. Ipak kako nisu baš vični matematici i geografiji* mali rudari nisu shvatili da je ono što je iskopano došlo ni manje ni više nego sa vilenjačkog tla. Da se razumemo, vilenjaci su potpuno nezainteresovani za zlato, ali se zna da ne mogu da smisle patuljke i da će uraditi bilo šta što bi ih naljutilo. Nije teško pogoditi, tražili su da im patuljci vrate iskopano. Svađa je postala toliko teška da zamalo nije došlo do rata. Ipak dva mudra vladara dogovorila su se da se upute u Mudru šumu i da presudu zatraže od najmudrije među svima stare sove Okašice.

Okašica je saslušala argumente obe strane i rekla da će doneti sud kada dobro razmisli o tome. Dva vladara strpljivo su je čekala na obronku šume prekraćujući vreme igranjem vilinskih karata i patuljačkog šaha, naizmenično se ljuteći i radujući porazima i pobedama. Najzad je došla najmudrija od svih, sova Okašica sa presudom:

Kako su zlato našli patuljci oni će u njemu uživati sedam dana koliko je potrebno da se napravi kovčeg u koji će se stavljati. Zatim će isto predavati vilenjacima koji će imati sedam dana da na kovčege stave vilinske brave. Za to vreme tri najbolja kovača kod patuljaka kovaće svaki po jednu magičnu boju, pogađate crvenu, plavu i žutu. Magičnom bojom biće napunjen vilinski top, u njega stavljen kovčeg koji će potom biti ispaljen prema suncu tako da ni jedni ni drugi neće znati gde je kovčeg završio.

Sigurno se sada pitate: Kakva glupost, pa čemu onda kiša? Odgovor je veoma prost. Magične boje toliko su vrele da bi istopile top odmah i jedino kiša može da ga ohladi pre nego što se kovčeg ispali.

Pa sad kada se spoje sunce i kiša neki sretnik koji se nađe baš na mestu gde će ispaljena duga iz topa pasti može naći i zlato. Nas ostale njena lepota podsetiće na spokoj mira u dalekom carstvu vilenjaka i kraljevstvu patuljaka…….

 

 

Tekst pisao Igor Gilanji

magazin logo