Prevazilaženje stresa

prevazilaženje stresa
Šta raditi kada sve krene po zlu? Kako prebroditi crne dane i kako napuniti baterije za narednu nedelju? Nađite rešenje, nađite izduvni ventil.

 

Svako od nas doživeo je barem jednom prvi postulat „Marfijevog zakona“ koji glasi „Kada neka stvar može da krene nizbrdo budi siguran da će tako i krenuti“. Loš dan pretvori se u lošu nedelju, loša nedelja u loš mesec i čini se da agoniji neće doći kraj. Prijatelji, kada shvate da ste jako isfrustrirani, počinju da vas izbegavaju. Ne javljaju vam se na telefon, kada se i jave naprasno završavaju razgovor ili na koncu uvek imaju čudan izgovor zašto ne bi sa vama na kafu. Nekolicina jednostavno trajno prestane da se sa vama druži. Očigledno da u ova, Andrić bi rekao, teška vremena pored sve svoje frustracije mali je broj ljudi koji može sa vama da podeli svoj teret.

 

Kada su meni došli ti „crni dani“ imao sam sreće. U gradu je poslom bio moj prijatelj i vlasnik renomirane izdavačke kuće. Čovek koji je prevalio već dovoljno kilometara na životnom putu video je gde se nalazim i odvukao me na ručak na „Ribarac“. Po završetku ispričao mi je priču koju i dan danas smatram za postulat zdrave psihe: „To što ti se dešava ja sam prošao pre 10 godina. Shvatio sam da mi treba izduvni ventil i vratio se staroj ljubavi: slikanju. To je ono što je mene opuštalo. Ubrzo sam se vratio igranju basketa sa prijateljima. Sada igramo dva puta nedeljno na lokalnom terenu“

 

Gledajući moju suprugu i njene dve prijateljice koje su u jednom trenutku opterećene poslom i svakodnevnim problemima krenule da svaljuju to jedna na drugu ispričao sam im Slobinu priču. Ono što je sledilo je da su se njih tri organizovale u traženju svog izduvnog ventila. U uže razmatranje ušle su Yoga, Tai Chi  ili Ćigong. Izabrali su ovo poslednje shvativši da im jedan termin nedeljno potpuno odgovara. Ubrzo su posle treninga počeli da odlaze na piće u obližnji pab i to je postala njihova rutina subotnje večeri. Između veselih tema delile su iskustva sa treninga i vraćale se kući napunjenih baterija spremne da prežive narednu nedelju. Shvativši da im to prija počele su da se za vreme letnjih meseci sastaju u parku i vežbaju. Moram priznati, sa znatnom dozom ljubomore, našle su fantastičan način da spasu prijateljstvo i urade nešto dobro za sebe.

 

Meni veštine u kojima nema dinamike nikada nisu ležale. Svoj ventil pronašao sam u Wing Chunu . U isto vreme vežbajući ono što od malena volim, okružen sam ljudima koji nisu deo moje svakodnevice i sa kojima delim isto interesovanje. Čak i samo ćaskanje pre i posle treninga sa njima zna da mi donese neobičan spokoj te se i ja kući vraćam napunjenih baterija spreman da dočekam novi dan.

 

Posle ispričane priče jedino čemu se nadam je da ćete u jednom trenutku kada neminovno dođe težak period pronaći nešto što će vam olakšati da prebrodite te dane, sami ili u društvu dragih vam osoba, svakako je svejedno. Ako ste pak odlučni u tome, a niste sigurni čime biste se bavili, kao rešenje mogu da vam ponudim citat iz intervijua sa SiFu-om škole Peng Sašom Balaneskovićem datom Wannabe Magazinu : “Svima bih preporučio da se pokrenu i odaberu neki sport kojim će se baviti. Redovna fizička aktivnost je veoma bitna kako za održavanje tela, tako i za bistriji i brži um.“

 

 

Tekst pisao Igor Gilanji

magazin logo