Povratak vežbanju

povratak vežbanju
Nakon više od 20 godina pauze vratio sam se treninzima Kung Fu-a. Šta me je navelo na taj korak i zašto sam se dvoumio? Obavezno vežbajte!

 

Mnogi moji prijatelji podrugljivo su me upitali zašto sam posle više od 20 godina rešio da se vratim treniranju Kung Fu-a. Nije bilo lako. Kao i svaka odrasla jedinka godinama sam sticao mnoge predrasude o tome šta „normalna“ osoba i u koje vreme može da radi.

 

Prvi korak u mom prelamanju učinio je jedan krajnje simpatičan majstor Aikidoa koji se jedne subote ujutru pojavio u knjižari u kojoj sam radio tražeći knjigu "Aikido" od  Morihej Ušeibe .

 

“Knjigu kupujete na poklon?”

 

“Ne, znate ja sam majstor aikidoa, kupujem je za sebe”

 

Osmotrio sam čoveka od glave do pete. Nije ni podsećao na ono što je u mojoj glavi bila predstava nekoga ko dugo vremena vežba. Više nego očigledno shvativši moju nevericu majstor se sledeće nedelje pojavljuje sa svojom knjižicom Aikido saveza u kojoj sve piše.

 

“Shvatio sam da mi ne verujete, pa eto rešio sam da ovaj put ponesem knjižicu”

 

“Znate i ja sam razmišljao da treniram. Nekada davno sa 15 godina počeo sam da treniram Kung fu”

 

“Predivna veština. Zašto ne nastavite?”

 

“Previše sam star. Znate imam 37 godina”

 

“Godine nemaju veze sa tim” nasmejao se. “Ja sam počeo sa 40

 

Drugi korak pre moje odluke doneo mi je početak knjige legendarnog majstora i glumca Brus Lija “Tao of Jet Kune Do”. Naime ne smatram sebe talentovanim. Nažalost u više navrata ispostavilo se suprotno. Verujem da bi u poverenju, kako Sifu tako i ostale kolege iz kluba ovo potvrdle. Međutim Brus kaže da ovo nije potrebno. Stečeni talenat je ono što je bitno i što se dobija kroz vežbu...

 

I na kraju eto mene ponovo na treninzima trudeći se da budem bolji jedino od sebe onakvog kakav sam bio juče. Nekada mi to ide, nekada ne. Ali ne odustajem

 

 

Tekst pisao Igor Gilanji

magazin logo