Polako ali sigurno

polako ali sigurno promenite sebe
Život se može promeniti na bolje uz sitne i jednostavne korake. Par saveta kako da se osećate lepše i zdravije i kako da učinite prve korake ka promeni.

 

Promenite sebe

 

Pravo je vreme da počnete da razmišljate o sebi i stanju svog organizma. Gde se nalazite, koliko ulažete u sebe i kako bi to mogli da popravite.

 

Realno, ne treba puno razmišljati o tome. Jer kada su ljudi oko vas energični, nasmejani, puni lepih ideja pred vama su razne mogućnosti. Kad kažem mogućnosti mislim na izlazak u šetnju, na čaj, izlazak na trening ili pak neka avantura na planini koja vam je najbliža.

 

Pre par godina sanjala sam da imam oko sebe puno kvalitenih ljudi. Da radim posao koji volim i da usput imam vremena za treninge. Moja se želja ispunila. Ali, sve to nije došlo preko noći, nego se gradilo. Kao kuća kad se gradi, potrebni su bili jako dobri temelji i kasnije je sve išlo lagano..

 

Zašto sve ovo govorim? Da biste ostvarili nešto morate jako to da želite pod uslovom da je želja koju zamislite ostvariva. Eto tako, ako želite da poboljšate kvalitet svog života morate razmisliti kako provodite vreme i čime se hranite.

 

Evo par saveta da se osećate lepše i zdravije:

 

Družite se - Probajte da se uključite u priče koje vam ranije možda nisu bile interesantne. Ne stidite se ako nešto ne znate, pitajte, našalite se na svoj račun.. Sve to čini čoveka i puni ga dobrom energijom.

 

Trenirajte, šetajte, uživajte u prirodi - Ako niste navikli i ne možete sebe da naterate da se ozbiljno usmerite na neki sport, izađite na svež vazduh, prošetajte u prirodi , u nekom parku sa dragim ljudima. To će pozitivno uticati na vaš san i garantujem da ćete se ujutru probuditi spremni za novi dan.

 

Uzimajte sveže namirnice - Veliki deo današnje ishrane čine industrijski prerađene namirnice: konzervirana hrana, instant supe, gotova jela... Savet: pređite na sveže namirnice i kuvajte sami. Ako češće pripremate hranu u svojoj kuhinji bićete sigurni u to šta jedete. Osim izbora namirnica, od vas samih zavisi i koliko solite jelo. Jedite voće i povrće po mogućstvu u svakom obroku.

 

Koristite začinsko bilje - Umesto da hrani dodajete so začinite je raznovrsnim začinskim biljem, belim lukom, vinskim sirćetom, limunovim sokom..

Grickalice i orašasti plodovi - Zaboravite na čips i aromatizovane slane grickalice. Ali takođe obratite pažnju, kada kupujete kikiriki, pistaće i druge orašaste plodove, da nisu naknadno soljeni.

 

Raznovrsno i ukusno - Kupujte sveže voće koje je u sezoni. Osim što je jeftinije, tada je najukusnije i najzdravije. Ako pravite torte i kolače birajte recepte sa voćem i smanjite ukupnu količinu šećera koja je navedena u sastojcima.

 

Napravite jednostavne izmene - Da biste uneli dovoljnu u količinu integralnih žitarica neke uobičajene proizvode zamenite zdravijim, kao što su hleb od celog zrna žitarica umesto belog, pripremite pilav sa smeđim pirinčem umesto sa glaziranim ili napravite pastu sa integralnom testeninom.

 

Pijte čaj umesto kafe - Čajevi su veliki antioksidansi, pomažu da se osećate lepše i naravno greju u zimskim danima. Pokušajte svoje navike da promenite.

 

Ne smete mleko? - Ako ste intolerantni na laktozu, probajte mleko bez laktoze ili mleko od soje ili pirinčano mleko. Pokušajte sami d ga namestite ima lepih recepata, a to će vam ujedno biti i okret ka nekim novim stvarima.

 

Voda je izvor života - Za dobro funkcionisanje organizma i održavanje zdravlja potrebno je unositi dosta tečnosti. Fizički aktivne osobe i sportisti treba da unose pre, tokom i posle aktivnosti. Na taj način se smanjuje rizik za brojne zdravstvene probleme sa bubrezima , organima za varenje, srcem i krvnim pritiskom, a dobro je i za mentalno zdravlje.

 

Istražujte – Najlepše je istraživati svoje mogućnosti, koliko daleko možemo da stignemo.. Nebitno u kom aspektu.. Bitno je da se svaki dan pomeramo, da vidimo napredak i da verujemo u ono što radimo.

 

Polako ali sigurno - Postepeno menjajte svoje navike u ishrani, u životu. Čitajte, družite se i na taj način ćete nesvesno doći do promena jer je tako lepše i lakše od grubih i velikih promena koje uglavnom traju veoma kratko. Kao što su dijete na primer. Osmislite plan za promenu načina života i ishrane na bolje kako biste bili korak bliže zdravlju.

 

Ako vas ovakvi tekstovi bodre i motivišu onda sam ja uspela ono što sam želela. Da se osvrnem oko sebe, pomognem, nasmejem i na kraju zagrlim ovu lepu stvarnost koja je oko mene! Prijatan dan!

 

 

Tekst pisala Maja Čajva Vila Živkov

magazin logo