Muzika i borilačke veštine

muzika i borilačke veštine
Naizgled nespojive umetnosti - džez i borenje. Isto što je potrebno da postanete vrhunski muzičar, potrebno je i da bi postali vrhunski majstor borilačkih veština.

 

Često sam hvatao sebe u razmišljanju da izraz Martial Arts često pogrešno tumačimo. Izvorni prevod reči "art" bio bi umetnost, a samo jedan od sinonima reč veština. Zbog toga ću ovim kratkim esejom pokušati da spojim naizgled nespojive kategorije: džez muziku i umetnost borenja.

 

Džez sam otkrio u 25. godini života. Lepota ovog muzičkog izraza leži u tome da na zadatu muzičku temu , koja može biti bukvalno sve od klasične, džez numere, roka do hip hopa, muzičari improvizuju novu melodiju. Muzika se javlja na licu mesta direktno iz glave muzičara propuštena kroz instrument.

 

U čemu je sličnost između džez muzičara i majstora umetnosti borenja. Obojicu karakteriše težak rad u sticanju tehničke veštine, tako da obojica znaju šta je moguće, a šta tehnički neizvodivo. Obrazovanje im dalje pruža mogućnost da različite tehnike spajaju i razdvajaju kako bi dobili savršenu melodiju zvuka (džez muzičar) ili pokreta (majstor umetnosti borenja). Ono što je najvažnije obojica znaju kada je njihova umetnost lepršava i prija čulima posmatrača i kada njihova umetnost spojena kroz tehnički sklad doživljava svoj vrhunac i kao takva je nesvarljiva prosečnom konzumentu. Kratko ću objasniti na primeru: poslušajte npr. Coltrane-ov "My Favourite Things", a zatim bilo koju pesmu sa albuma "Avant-Garde" . Dok je prva obrada inače poznate džez numere pevljiva, od druge će vas strahovito boleti uši. Kod svih umetnosti borenja slična je situacija: kada se izuzme lepršavost koja privlači ljude ostaju jednostavne i brutalne tehnike kojima se protivnik savladava i u koje su najčešće lišene svake lepote.

 

I na kraju ono što je najvažnije i što možda čini i liniju spajanja ove dve umetnosti: Improvizacija. Na zadatu temu različiti džez muzičar će u zavisnosti od njihovog temperamenta i instrumenta, kao i od okolnosti različito improvizovati. Ako vam je do eksperimantisanja poslušajte kroz Youtube na koliko načina je obrađena tema "Autmn Leaves". Isto važi i za umetnost borenja: na različite situacije majstori će reagovati različitim tehnikama i postupcima koji će biti jednako efikasni. Često ćete od istog majstora dobiti više improvizacija na zadatu temu.

 

Ovaj mali komparativni eksperiment bih ovim završio. Verujem kada bi se udubili umetnost borenja mogli bi da uporedimo sa poezijom, slikarstvom i da bi sa svima mogli naći zajedničku notu.

 

Zahvalnost ideji za tekst dugujem dvema velikanima:  Miles Davis-u (Jazz is all about being cool)  i George Forman-u (Boxing is like jazz. The better it is, the less people appreciate it.)

 

 

Tekst pisao Igor Gilanji

magazin logo