Bezgrešni kolačići

bezgrešni olačići
Kako smanjiti telesnu težinu, kakvu hranu kombinovati sa treninzima... Recept za savršeni bezgrešni kolačić bez masti, šećera i glutena

 

Svaki početak je težak. Kada sam se vratio treninzima često sam imao osećaj da mi nedostaje energije i da sam umorniji više nego inače. Ugledavši se na mlade, nekoliko puta problem sam pre treninga rešavao konzumacijom nekog od energetskih napitaka. Moram priznati kratkoročni efekat bio je sjajan, ali je u meni izazvao sumnju da takva vrsta stimulansa ne može biti dobra.

 

Trenutno su u svetu o konzumaciji energetskih napitaka mišljenja podeljena. Ja lično, skon sam da verujem da redovnim uzimanjem sebi činite više štete nego koristi.

 

Čak i ako pre treninga posegnete samo za čokoladom ili bilo čime što sadrži beli šećer nećete biti u mogućnosti da potrošite energiju koju ćete uneti u telo. Ako ste, kao i ja, rešili da smanjite telesnu težinu sama vežba u tom slučaju nema efekta. Ako mi ne verujete, preporučujem vam da proverite koliko od prilike vaš trening odnese energije pa uporedite sa vrednošću sa pakovanja slatkiša koji ste uzeli.

 

Tražeći alternativu za svoj problem na internetu sam naleteo na fantastičan recept:

 

SAVRŠENI BEZGREŠNI KOLAČI BEZ MASTI, ŠEĆERA I GLUTENA

 

Potrebno vam je:

 

  • Dve zrele banane (nikako zelene)

  • ¾ šolje ovsenih pahuljica

  • ¼ šolje seckanih oraha (badema ili bilo kog drugog koštunjavog voća)

Rernu zagrejte na 175 stepeni. Banane ručno izgnječite i dodajte pahuljice i orahe. Izmešajte dobro tako da pahuljice skroz upiju i pomešaju sa bananom i orasima. Supenom kašikom stavite kuglice na malo nauljen pleh (ili na postavljen papir za pečenje) – smesa dobijena od ove količine materijala bi trebalo da bude dovoljna za oko 12 kuglica. Pecite 15-ak minuta.

 

Ovako laka priprema ne bi trebalo da zada velike probleme čak i onima koji se kuvanjem nikako ne bave.

 

Jedna kuglica ima energetsku vrednost od 95 Kcal (jedna brendirana čokoladica ima vrednost 300 – 500 Kcal). Dve kuglice 30-ak minuta pre treninga mi obično omogućava da prebrodim trening bez problema.

 

Ipak, ako ste rešili da se nekom veštinom bavite mnogo ozbiljnije nego prosečan rekreativac toplo vam savetujem da pročitate knjigu „Napredna sportska ishrana“ u kojoj su obrađeni režimi ishrane vrhunskih sportista.

 

 

Tekst pisao Igor Gilanji

magazin logo